Hasseltorp

Trosalundskyrkans scoutstuga 50 år

HPIM0447.JPG Dåvarande Trosa Baptistförsamling utvecklade en omfattande scoutverksamhet på 50-talet med Rut och Elis Karlsson som ledare. Det blev lite jobbigt att ständigt söka platser för haiker o dyl för scoutgruppen. Därför uppvaktade man kommunen om möjligheten att på kommunens mark få bygga en scoutstuga på Borgmästarholmen där en gång båtklubbens stuga legat. Kommunen var välvillig till detta och gav ett posítivt besked med två förbehåll – miljön fick inte påverkas och området måste vara öppet för allmänheten.

Bygget påbörjades sommaren 1962. En intern invigning, innan stugan var klar, förrättades vid Allhelgonahelgen samma år med 24 scouter på haik och Elis o Rut som ledare. Det regnade hela helgen. Trots det var det orientering, naturstudier och provtagningar. Scouterna hade fått lämna namnförslag och Hasseltorp segrade, inlämnat av Lars-Åke Jansson.

Den offentliga invigningen var den 14 juni 1963 då allt var färdigställt. Elis ledde högtiden och scoutinstruktör Tord Erikson invigningstalade. Pastor Josef Wiklander talade från församlingen. Kommunalborgmästare B.J. Ljungqvist framförde Trosa Stads gratulationer. Barbro Karltorp blev invigd till scout. För alla som kommit avslutades dagen med ett scoutrally.

Stugan är på 65 kvm. Material och allt övrigt inräknat gick på 15.000 kr. Elis gjorde det mesta byggjobbet. Byggmästare Arne Henriksson gav goda råd och murare Rickard Andersson murade skorstensstock och öppna spisen. Många föräldrar och barnen hjälpte också till. Allt material fick ju bäras in från vägen. Alla ställde upp frivilligt och gratis och många skänkte pengar och en del material.

Under åren har det blivit många haiker, läger och andra samlingar. Under somrarna har vi nu grillkvällar varje onsdag kl 19. Öbolandets samfällighet har gjort iordning en väg ut på Borgmästarholmen till en badplats man gjort iordning. Vägen är farbar både för vagnar och rullstolar. Vi har själva förbättrat stigen från denna väg till vår scoutstuga så även den kan användas för vagnar och rullstolar.

Under 2014 har vi lagt om taket på scoutstugan och byggt en ny grillplats med utsikt över vattnet.

Under 2018 färdigställde kommunen en allmän badplats till glädje för många.

20140523_104156.jpg 20140523_134639.jpg

20140523_132649.jpg 20140524_130954_20.jpg

20140528_130721.jpg 20140716_192924.jpg

Vägen till Hasseltorp

Klicka på den här länken.
Vägbeskrivning till Hasseltorp